Jacob Zuma, noul preşedinte al Congresului Naţional African, partidul la putere în Africa de Sud, riscă să fie inculpat în cadrul unui lung şi complicat dosar de corupţie.
Acuzaţiile se conturează după o lungă şi complicată anchetă, care se întinde până în 1999 şi implică grupul francez de armament Thales.
Potrivit AFP, procurorul general Mokotedi Mpshe a anunţat ieri că dispune de „suficiente elemente pentru a-l deferi justiţiei“ pe Zuma, al cărui consilier financiar Schabir Shaik ispăşeşte deja o pedeapsă de 15 ani de închisoare, după ce a fost condamnat în 2005, în cadrul aceleiaşi afaceri.
Demis în iunie 2005 de la vicepreşedinţia republicii, noul lider ANC a fost inculpat pentru corupţie în cursul aceluiaşi an, dar în septembrie 2006 a fost disculpat din cauza lipsei de probe. Zuma este bănuit că ar fi solicitat, prin intermediul lui Shaik, mită însumând 500.000 de ranzi (aproximativ 50.000 de euro la valoarea actuală) pe an de la filialele sud-africane Thint şi Thint Holding ale grupului Thales (atunci Thomson-CSF), pentru a împiedica interogarea acestora într-o anchetă vizând un contract de armament controversat.
Potrivit unei alte secţiuni a dosarului, el ar fi primit aproape 1,3 milioane de ranzi de la consilierul său, pentru a favoriza semnarea unor contracte publice cu firme ale holdingului Nkobi, controlat de Shaik. Săptămânalul „The Weekender“ scria sâmbătă că, potrivit unor noi dovezi, Zuma ar fi primit alte 2,8 milioane de ranzi de la Shaik.
Aproape preşedinte
Zuma continuă să afirme că este victima unui complot politic, susţinând că va demisiona din funcţia de preşedinte al ANC dacă justiţia îi va găsi vreo vină. Victoria lui Jacob Zuma în alegerile de partid nu este de natură să determine demisia preşedintelui sud-african Thao Mbeki, a anunţat ieri consilierul politic al a