Prof. dr. Irinel Popescu: „Anul 2007 a fost cel mai bun din ultimul deceniu, în privinţa numărului de donatori cadavru”
Numărul operaţiilor de transplant de organe efectuate în acest an a crescut cu 50 la sută faţă de 2006, au anunţat, ieri, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT).
„Anul 2007 a fost cel mai bun din ultimul deceniu, în privinţa numărului de donatori cadavru, fiind înregistraţi 34 de donatori, adică sub 2 donatori la un milion de locuitori. De la aceştia au fost prelevate mai multe organe în vederea transplantului. Este un trend ascendent. În ţările din UE se înregistrează 20 de donatori la 1 milion de locuitori, în Spania, fiind 30 de donatori”, a declarat, prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România şi preşedintel Consiliului Ştiinţific al ANT.
Anul acesta s-au împlinit 10 ani de la primul transplant cu organe prelevate de la cadavru, în România postrevoluţionară. Din datele centralizate la Agenţia Naţională de Transplant, în anul 2007 au fost realizate 31 de transplanturi hepatice (toate la Institutul Fundeni din Bucureşti, iar pe lista de aşteptare se află 200 de persoane), 216 renale (116 la Fundeni, 93 la Cluj şi şapte la Iaşi), un transplant combinat rinichi-pancreas (la Fundeni), opt de cord (cinci la Târgu Mureş şi trei la Spitalul Floreasca din Capitală), patru de celule pancreatice (trei la Fundeni şi unul la Constanţa), 76 de celule stem (33 la Fundeni, 22 la Târgu Mureş şi 21 la Timişoara).
Cel mai scump transplant – cel hepatic: 168.000 lei
În ultimul deceniu au fost realizate peste 40 de transplanturi de cord, 131 de ficat (aproape 40 au fost cu porţiune de organ prelevată de la persoane în viaţă) şi peste 1.700 renale (85 la sută cu organe de la donatori vii).
Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zota, prezent la eveniment, a declarat că