Oricit i-ar bate Uniunea Europeana obrazul, pe motiv de protectia animalelor, braileanul, ca tot romanul, de altfel, taie porcul de Craciun tot cum stie el din batrini. Adica direct cu cutitul, fara nici un fel de anestezie, nici cu electrozi si nici cu glont captiv. "Eu asa stiu de la tata - Dumnezeu sa-l ierte! - asa fac! Nu-i nici un chin pentru animal, in zece minute e gata, iar carnea e mai buna asa, daca se face singerarea cum trebuie", ne-a spus Vasile Grosuleac, un localnic din Cazasu, care si-a taiat porcul, chiar ieri, de Ignat, asa cum cere traditia. Vasile si ajutoarele sale pirleau godacul cu paie si nici nu voiau sa auda de arzator cu butelie, cum a iesit moda mai nou. "Soriciul are alt gust cind il pirlesti cu paie, ala facut cu butelie se face de zici ca-i tabla!", explica gospodarul. Chiar daca nu vede rostul anestezierii porcului inainte de sacrificare, cum recomanda normele europene, Vasile Grosuleac gindeste altfel decit parintii si bunicii sai, cel putin intr-o privinta. El crede, asadar, in necesitatea efectuarii examinarii trichineloscopice a carnii, ca nu cumva sa-si imbolnaveasca familia de trichineloza. "Dupa ce-l transam, ma duc la dom' doctor, la circumscriptie, sa verifice carnea. Sa nu fie infestata, Doamne fereste, sa ne imbolnavim taman acum, de sarbatori!", ne-a spus omul.
Ca Vasile Grosuleac au procedat, in privinta modalitatii de sacrificare, toti brailenii care au taiat porc de Craciun. Autoritatile veterinare brailene recunosc ca nu exista, deocamdata, instrumentele necesare pentru asomarea porcilor din gospodarii in conformitate cu normele europene. "Inca nu s-a reusit dotarea circumscriptiilor veterinare cu pistoale cu glont captiv, fiindca acestea se incadreaza la regimul armelor si munitiilor, iar procedurile pentru obtinerea autorizatiilor necesita timp", ne-a explicat Fanel Otelea, presedintele Colegiului Medicilo