O societate pseudomodernă, care nu se descurcă la absorbţia fondurilor europene, care duce lipsă de funcţionari buni şi de politici publice serioase, în timp ce "doarme în papuci" alături
O societate pseudomodernă, care nu se descurcă la absorbţia fondurilor europene, care duce lipsă de funcţionari buni şi de politici publice serioase, în timp ce "doarme în papuci" alături de elitele ei. Aşa arată portretul României, făcut de politicieni şi profesori universitari, la sfârşitul lui 2007, la un an după aderarea la Uniunea Europeană
Dezbaterile "Eurocafe" s-au încheiat în 2007 cu o discuţie despre Uniunea Europeană. Ce a învăţat România după un an de UE? Ce am adus bun şi rău în Uniune? Ce am reuşit să facem şi unde am eşuat? Acestea au fost principalele întrebări puse de "Adevărul" şi Radio France Internationale. Răspunsurile au venit de la politicieni cu experienţă în hăţişurile UE, de la profesori universitari cu un cuvânt greu de spus în materie de problematici europene şi de la jurnalişti specializaţi pe probleme europene.
"În opinia mea, România nu s-a comportat nici mai bine, nici mai rău decât alte state şi putem să judecăm asta în raport cu principalele teme care au fost evocate în media, dar discutăm şi în raport cu acele aspecte care nu s-au discutat în media.
Despre cele care au apărut în media putem spune că, din punct de vedere statistic, suntem acolo unde sunt şi ceilalţi proaspăt intraţi în valul precedent", a început dezbaterea, pe un ton optimist, Adrian Ciocănea. Într-o contradicţie cu realitatea, reprezentantul Executivului a spus că România "nu stă deloc rău" când vine vorba de absorbţia de fonduri europene. "Din punctul de vedere al celebrului subiect fonduri europene nu stăm deloc mai rău decât alte state", a afirmat sigur pe el secretarul de stat.
"Suntem o societate pseudomodernă"
În timp ce despre capaci