O firmă din Slobozia a primit o amendă de 3.500 de lei pentru că, la un control de rutină efectuat de inspectorii Autorităţii Rutiere Române (ARR) Călăraşi, maşina de transport butelii nu avea a doua lampă portabilă de semnalizare pentru însoţitorul şoferului. Sursa: Petronel Tudor
De şase luni, firma încearcă să anuleze amenda în instanţă. „N-au ţinut cont că toate documentele erau în regulă, că maşina corespundea din punct de vedere tehnic. Nu mi-a venit să cred când am văzut în procesul-verbal de contravenţie că reprezentantul legal al contravenientului nu a fost de faţă şi nu a putut formula obiecţiuni“, spune Nicolae Nichita, administratorul firmei, întrebându-se în câte situaţii şoferii autocamioanelor sunt şi reprezentanţii legali ai firmelor.
Au pierdut în instanţă
Astfel, firma a apelat la instanţă pentru a i se anula amenda cu pricina. „Având în vedere că nu au mai existat abateri, credeam că e doar o chestiune de timp până ce justiţia va accepta că amenda e nejustificat de mare. Ne-am înşelat“, explică Gabriela Petre, avocatul firmei. Asta pentru că un judecător de la Judecătoria Călăraşi a decis, încă de la primul termen de judecată, când firma nu a putut depune vreun act în apărarea sa, menţinerea sancţiunii.
În final, avocatul firmei respective a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). „Sesizarea încearcă mai mult să atragă atenţia faţă de modul în care justiţia înţelege să judece anumite speţe. Noi rămânem cu amenda de 3.500 lei pentru lipsa unei lămpi de semnalizare ce costă 5 lei. Mă gândesc cu groază dacă lipsea vreun document de transport. Ce făceau, ne confiscau camionul? Sau ne dădeau o amendă de trebuia să închidem firma după ce o plăteam?“, spune cu amărăciune Nicolae Nichita.