Preşedintele Băsescu îi asigură pe români că nu vor întârzia să facă parte din zona fără frontiere
Pregătirile vor costa România mai mult de jumătate de miliard de euro
Fericire mare în rândul cetăţenilor din cele nouă state care au aderat joi-noapte la spaţiul Schengen (extindere ce presupune suprimarea controalelor la frontieră, diminuarea timpului de stat la graniţe şi, implicit, mai puţină birocraţie).
Nu de aceeaşi „relaxare” s-au putut bucura românii şi bulgarii, care, în ciuda faptului că sunt cetăţenii comunitari cu drepturi depline, nu fac încă parte din clubul stilat al spaţiului Schengen (13 state UE, Islanda şi Norvegia, şi toate statele care au devenit membre în 2004, cu excepţia Ciprului).
Ultimele două venite în sânul Uniunii vor trebui să mai aştepte şi să se pregătească temeinic pentru a putea accede la acest grup. Astfel, chiar dacă a semnat acordul de intrare în zona Schengen pe 1 ianuarie 2007, odată cu cel de aderare la UE, România va trebui să cheltuie peste jumătate de miliard de euro în procesul de aderare la spaţiul Schengen.
O parte din sumă va fi folosită pentru un sistem informatic performant, care va permite transmiterea imaginii faciale şi a amprentelor digitale în reţeaua Comunităţii Europene. Pregătirile părţii române vor fi îndeaproapre supravegheate de o echipă de experţi, care vor efectua periodic o evaluare a progreselor făcute de România şi vor pregăti ulterior un raport. Raportul final al Grupului de Evaluare Schengen va fi prezentat Consiliului UE, care va hotărî dacă statul român este pregătit să adere.
BULGARIA AŞTEAPTĂ CA ROMÂNIA SĂ SE PREGĂTEASCĂ
Preşedintele Traian Băsescu a ţinut, ieri, să-i asigure pe români că în trei ani România se va număra printre ţările Schengen, informează Rompres, citând postul public de radio. „România a aderat la UE cu aproape trei ani mai târziu decât cele