Poate daca am fi stiut sa cerem am fi obtinut mai mult de la Uniunea Europeana. La doar o zi dupa ce Romania a achitat integral contributia de 1,1 miliarde de euro la bugetul UE, presedintele Traian Basescu a pus in balanta ce am dat si ce am luat de fapt in urma aderarii.
Romania s-a ales de la UE cu onorabilitatea de a fi iesit din zona gri, a explicat seful statului, invitat intr-o emisiune a Radio Romania Actualitati. Iar aceasta onorabilitate nu este altceva decat o noua carte de vizita cu ajutorul careia tara noastra se prezinta cu capul sus in strainatate.
Pe de alta parte, Uniunea Europeana s-a ales cu o piata de 22 de milioane de consumatori, o cultura, o economie in crestere. Niciun stat european nu a mai inregistrat cresterea economica pe care Romania a avut-o in ultimii sase-sapte ani.
"Romanii sunt necesari Europei, care va inregistra un deficit de 20 de milioane de oameni in piata muncii", a explicat presedintele Traian Basescu.
Cenusareasa in UE, "Romania are o cota foarte buna in NATO" pentru ca si-a respectat toate angajamentele internationale, a mai spus seful statului. Totusi, "nu multi au inteles ca trebuie sa fii furnizor si nu consumator de securitate". Potrivit unei declaratii anterioare a presedintelui, facuta in 2005, Romania a devenit atunci furnizor de securitate, odata cu intrarea in serviciu, in Marea Neagra, a fregatei "Regina Maria".
"Nu am fost participant la Revolutie"
Trecand la firul amintirilor, trezite de numeroasele evocari din aceasta perioada, seful statului a abordat si subiectul Revolutiei. Cu acest prilej, depasind pragul evocativ, Traian Basescu a tinut sa denunte persistenta unui reflex de stat paternalist, incurajat timp de 18 ani de oamenii politici.
Basescu a definit condamnarea comunismului in fata senatorilor si deputatilor drept adeva