Românii nu concep să-şi împuşte porcii, de Ignat, cu pistoale veterinare, aşa cum cer normele europene, ci rămân fideli cuţitelor strămoşeşti Ignatul, ziua porcului. Ţăranul
Românii nu concep să-şi împuşte porcii, de Ignat, cu pistoale veterinare, aşa cum cer normele europene, ci rămân fideli cuţitelor strămoşeşti
Ignatul, ziua porcului. Ţăranul român şi-a sacrificat animalul pe care l-a crescut un an întreg. În ciuda tuturor indicaţiilor de la centru şi a directivelor de la Bruxelles, "talpa ţării" ştie una şi bună, că numai după învăţăturile strămoşeşti se taie şi se mănâncă purcelul.
Forfotă mare, ieri, încă de cu zori, în toate gospodăriile din comuna Rusăneşti, judeţul Olt. Ţăranii se pregăteau de tăierea porcilor.
A fost Ignatul. Statistica locală arată că şi în acest an, ca şi în ceilalţi de până acum, vor sfârşi de cuţit cel puţin 1.200 de porci în toată aşezarea aceasta în care îşi duc traiul aproape 1.600 de familii. Cei mai mulţi l-au crescut pe "Ghiţă" un an întreg, cu eforturi mari. Seceta din ultimele 12 luni a făcut să crească enorm preţul de "producţie".
Aşa se face că un bănicior de grâu (15 kilograme) costă 15 lei. Asta înseamnă că o familie a cheltuit, într-un an, peste zece milioane de lei ca să crească animalul.
E calculul gospodarilor din zonă. Dar există şi oameni care n-au avut suina în ogradă, ci au cumpărat-o de la târg. Au plătit vreo 500 de lei, la preţul de cel mult cinci lei pe kilogram în viu. "A fost mai bine să cumpăr un porc acum, decât să-l fi crescut eu. Am plătit mai puţin din buzunar", zice o localnică, Irina Plopeanu.
Control de sănătate
Fiecare familie ştie că e literă de lege ca animalul să fie controlat la sănătate. Unii îşi urcă animalul în căruţă sau în remorcă şi merg la veterinar, la control. Alţii, în schimb, aşteaptă veterinarul acasă. Pe şoseaua de la Caracal spre