Cand privesti in trecut, totul pare mai frumos, indiferent de ce parte a investitiei te situezi, administrator sau client al unui fond mutual. Randamentele fondurilor de investitii nu fac exceptie de la regula.
In urma cu trei-patru ani, cand cerneala articolelor despre colapsul FNI abia se uscase, fondurile deschise de actiuni aduceau investitorilor profituri anuale de peste 62%.
Fondul de actiuni Napoca a fost in 2004 cel mai profitabil fond deschis de investitii, cu un plus anual al unitatii de fond de 62,9%. In prezent, mai exact la 30 noiembrie 2007, acelasi fond Napoca a adus investitorilor un randament anual de 15,1%. Nici fondul de actiuni Active Dinamic, cel mai profitabil fond deschis de investitii in 2006, nu a reusit sa treaca de pragul de 30%, obtinand un randament anual de 29,4%.
Privind retrospectiv, randamentele anuale de peste 60% au inceput sa devina istorie. Daca in 2004, fondul de actiuni Napoca conducea industria cu un randament anual de 62,9%, in 2005, fondul de actiuni Omninvest preia stafeta, cu un randament anual mai "mic" insa, de 54,2%.
In 2006, randamentele fondurilor de actiuni, considerate cele mai profitabile si cele mai riscante din randul fondurilor mutuale, continua sa scada. 29,4% este randamentul cel mai mare adus de un fond de actiuni in 2006. In 2007, se coboara si mai jos, pana la 24,4% - cel mai ridicat randament anual, adus de fondul de actiuni KD Maximus.
Asistam la o maturizare a pietei fondurilor deschise de investitii ar spune unii administratori. O maturizare prematura, pentru ca fondurile mutuale romanesti sunt departe de rudele bogate din Vest.
In ultimii trei ani, activele fondurilor mutuale au crescut intr-un ritm anual de peste 70%, numarul de investitori a crescut de asemenea, randamentele sunt insa exceptia de la regula. Eticheta de piata emergenta, adesea lipita peste ambalajul