Testele efectuate de laboratorul mobil au evidenţiat noxe, dar sub limitele admisibile Analizele probelor de sol, apă şi aer prelevate din cele două oraşe au scos la iveală o situaţie
Testele efectuate de laboratorul mobil au evidenţiat noxe, dar sub limitele admisibile
Analizele probelor de sol, apă şi aer prelevate din cele două oraşe au scos la iveală o situaţie oarecum neaşteptată: condiţiile de mediu sunt mult mai bune ca în alte zone ale ţării.
Lipsa industriei, care a fost închisă şi vândută ca fier vechi, precum şi sărăcia locuitorilor, rămaşi fără slujbele din minerit, care nu-şi permit să circule prea des cu autoturismele, au ferit cele două municipii de poluare.
La Petroşani, probele de sol şi de aer au fost colectate din Parcul Carol Schreter, iar cele de apă, de la magazinul "Plus".
În Târgu Jiu, aerul analizat a fost cel de pe strada Tudor Vladimirescu, iar probele de sol şi apă au fost prelevate din Parcul Coloana Infinitului.
Poluarea e la limita suportabilă
Punctul cel mai sensibil al Petroşaniului s-a dovedit a fi conţinutul de amoniu din apa de băut, care este de 0,5 mg/litru, dar ar trebui să fie zero! A mai fost găsit şi destul de mult plumb în sol, valoarea obţinută în urma analizelor fiind de 19 mg/kg, în timp ce valoarea-limită admisibilă este de 20 mg/kg. Şi în apă s-a găsit destul de mult plumb, mai precis 6,8 µg/litru, în timp ce valoarea admisă este de 10 µg/litru, dar nici un parametru nu este depăşit în mod dramatic.
După normele în vigoare, nici măcar monoxidul de carbon din aer nu este în exces, deşi valoarea măsurată, de 5 mg/m3, arată că, totuşi, oamenii din Petroşani nu stau chiar pe roze.
Înainte ca locuitorii acestui oraş să se bucure prea tare, trebuie să spunem că fiecare normă a fost stabilită analizând rezistenţa omului exclusiv la noxa respectivă. Dar care este rea