Bogdan Olteanu se radicalizează în genul epistolar. A trecut de la scrisorile închise, adresate preşedintelui Băsescu, la una deschisă, pe adresa lui Mircea Cărtărescu. Nici PNŢCD-ul lui Miluţ nu se lasă mai prejos şi îi scrie din anonimatul Biroului Executiv lui Patapievici. Bogdan Olteanu răspunde astfel unui articol de opinie scris de Mircea Cărtărescu pentru Evenimentul zilei, în care autorul Orbitorului îl face de doi bani pe preşedintele liberal al Camerei Deputaţilor. Biroul Executiv al PNŢCD reacţionează prin scrisoarea sa deschisă la un articol prin care Patapievici se declară dezamăgit de prestaţia acestui partid.
De unde li se trage lui Bogdan Olteanu şi ţărăniştilor? Modelul e prezidenţial. Traian Băsescu s-a legat nu demult de analistul politic Cristian Pîrvulescu, căruia i-a transmis, într-o declaraţie televizată, că nu îi mai citeşte articolele, cîtă vreme soţia acestuia e angajată la Guvern. Băsescu l-a mai şi acuzat pe analist de cîrdăşie cu premierul Tăriceanu pentru proiectul legii votului uninominal.
Olteanu şi peneţecediştii, care n-au sclipit niciodată prin inventivitate, s-au gîndit să iasă şi ei în public, ca Băsescu. Dar cum pe ei nu-i prea iau televiziunile în seamă, decît după ce proclamă cîte o enormitate, au ales genul epistolar.
Şeful Camerei Deputaţilor îl acuză pe Cărtărescu de atitudine "carlistă", fiindcă scriitorul a scris despre el că ar fi o nulitate şi ca om politic cu funcţie înaltă, dar şi ca simplu cetăţean. Încercînd să pară familiarizat cu istoria autohtonă interbelică Bogdan Olteanu scrie prostii. El afirmă despre atitudinea "carlistă" a unora dintre intelectualii interbelici că ar fi dus la legionarism. Or, aşa cum ştie toată lumea, nu şi Bogdan Olteanu, legionarismul precede "carlismul", iar unul dintre motivele pentru care intelectuali ca Nicolae Iorga s-au alăturat Regelui Carol al II-lea a fo