Patronul unui local din landul german Saxonia Inferioară, unde este interzis fumatul în baruri şi restaurante, a găsit o soluţie ingenioasă pentru a le oferi clienţilor care îi trec pragul posibilitatea de a-şi aprinde o ţigară fără a suferi rigorile legii, informează publicaţia „Der Spiegel“.
Michael Windisch, proprietarul restaurantului „Maltermeister Turm“ din oraşul Goslar, a amenajat un inedit „loc de fumat“. De fapt, este vorba de trei găuri capitonate, una pentru cap şi două pentru mâini, decupate într-unul din pereţii exteriori ai restaurantului. Graţie acestora, clienţii fumează liniştiţi şi, în acelaşi timp, se pot bucura de confortul oferit de canapelele de la „Maltermeister Turm“.
Începând de la 1 august 2007, fumatul a fost interzis în barurile şi restaurantele din landurile germane Saxonia Inferioară, Baden- Wurttemberg şi Mecklenburg-Pomerania de Vest. Ideea lui Michael Windisch ar putea avea succes şi în Berlin, Hamburg, Bavaria şi Renania de Nord-Westfalia, unde restricţiile privind fumatul vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2008.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în Germania există peste 20 de milioane de fumători, adică aproximativ o treime din populaţia adultă. Aproximativ 140.000 de germani mor anual din cauza propriului viciu, în timp ce alţi 3.300 cad victime fumatului pasiv. Acestea sunt şi motivele pentru care circa 55% dintre nemţi sunt de acord cu interzicerea fumatului în locurile publice, relevă un sondaj comandat în vară de către postul de televiziune RTL.