Sărbătorile sunt un prilej grozav pentru alinturi de toate soiurile. Sursa: EVZ
Dar e aşa de mare avalanşa de mesaje şi soluţii, încât orice îndemn, oricât de blând, ajunge să sune agresiv şi tezist. M-am distrat vâjâind prin oraş fără timp de opriri să văd că lumea se înghesuie cam prin aceleaşi locuri, prin aceleaşi magazine, oferind cu mici excepţii cam aceleaşi cadouri. Am aflat că e plin de obsesii în jur, că lumea ajunge să se teamă de o grămadă de lucruri în perioada Sărbătorilor: de oameni grăsuţi îmbrăcaţi în roşu şi cu cizme negre, de indivizi care ar putea pătrunde în casă de pe acoperiş, de hohoho-uri, de insuficienţa cadourilor sau a bateriilor pentru jucării. Dacă te gândeşti în furnicarul dintr-un mall că angajaţii Casei Regale le dăruiau Majestăţilor lor dulceţuri fine făcute de mâinile lor şi că aceste daruri erau întâmpinate cu bucurie şi emoţie, te debusolezi şi mai tare în căutările astea nebune. Dar trăim într-un container destul de cuprinzător, în care am descoperit o carte care te poate aduce aproape de un sentiment al pioşeniei laice, întreruptă din când în când de câte un cling de pahare. E vorba de un titlu simplu şi elocvent: Ghidul Gustului. Iniţiere în arta vinului, de Cosmin Zidurean şi Eugen Demetercă.
Deşi autorii îşi îndeamnă cititorii să parcurgă cartea cu paharul în mână, se înţelege uşor că este un îndemn limpede la cumpătare şi la savurarea intensă a clipei, picătură cu picătură. De când am început să produc vin la ţară, înţeleg foarte bine nişte lucruri care îmi erau profund străine până atunci, începând cu acel sentiment unic pe care-l trăieşti când le oferi prietenilor un lucru preţios şi chiar şi îmbătător, creat de munca ta. Şi în plus, uimirea pe care o încerc gustând vinul după o pauză lungă nu se compară cu nimic din ce poţi afla la supermarket.
În afară de plăcerea de a sta în vie şi