Spiritul lui Ceausescu traieste foarte bine in Transilvania, in romanul ''Regele alb'' recent aparut la Londra al scriitorului ungar originar din Romania Gyorgy Dragoman, constata cotidianul britanic The Guardian in editia de sambata.
Inainte de inventarea termenului ''multicultural'', Transilvania era in egala masura capatul Europei si un frumos tinut unde traiau alaturi unguri, germani, romani, sarbi, evrei si armeni.
Absorbiti de Romania dupa ce s-au aflat cea mai mare parte a istoriei sub control ungar,
transilvanenii au jucat un rol disproportionat de proeminent in istoria Ungariei, de la regele renascentist Matei Corvin la celebrul spargator de banci Atilla Ambrus.
Minoritatea ungara din Transilvania a trait vremuri grele sub Ceausescu, care a vrut sa romanizeze acest teritoriu, in conditiile in care guvernul ungar nu avea nicio inclinatie sa o protejeze, mai noteaza cotidianul britanic.
In anii '80, Ceausescu a decis insa ca e in interesul lui sa-l lase pe unguri sa plece si multi au profitat de ocazie pentru a trece granita intr-o tara unde nu numai ca nu erai batut daca vorbeai maghiara, dar gaseai si de mancare aminteste autorul recenziei, citat de The Guardian.
Dragoman a plecat din Transilvania in 1988, impreuna cu familia, dupa ce tatal lui a avut probleme cu autoritatile, pe cand scriitorul avea 15 ani. Romanul lui Dragoman se refera, potrivit paginii de web a scriitorului, la o tara care seamana cu Romania lui Ceausescu, dar nu este ea.
Potrivit The Guardian, cartea a primit numeroase premii in Ungaria, pe buna dreptate: este un roman superb despre copilarie, scoala si luptele intre bande, dar care reuseste sa aduca in vizor cu fermitate si lumea adultilor.
Spiritul lui Ceausescu traieste foarte bine in Transilvania, in romanul ''Regele alb'' recent aparut l