Anul acesta, porcul de Ignat, cozonacii, ţuica, vânzarea, hrănirea, transportul şi sacrificarea animalelor şi toate celelalte "ingrediente" care ţin de economia sărbătorilor de iarnă la Anul acesta, porcul de Ignat, cozonacii, ţuica, vânzarea, hrănirea, transportul şi sacrificarea animalelor şi toate celelalte "ingrediente" care ţin de economia sărbătorilor de iarnă la români ar fi trebuit subordonate normelor. Nu a fost să fie aşa. România de la ţară nu se predă!
Va închide ochii Uniunea Europeană de Ignatul românesc? Se pare că da... Mai tolerantă, UE va accepta, probabil, pe un termen limitat, această continuitate a tradiţiei la români, în baza unui principiu simplu: comunitatea europeană respectă tradiţia câtă vreme tradiţia nu afectează construcţia europeană.
Cel puţin aşa considera prestigioasa publicaţie britanică "The Economist", pe la mijlocul lui noiembrie a.c. Ziariştii britanici anticipau faptul că regulile europene nu vor avea aplicabilitate rapidă pentru Euro-Crăciunul 2007 românesc şi descriau cu scepticism temerile oficialilor de la Bucureşti care, se afirma în paginile publicaţiei, avertizau că "o sancţiune pe perioada Crăciunului ar reprezenta cel mai rapid mod de a afecta atitudinea mai degrabă entuziastă a românilor în privinţa UE".
Cu alte cuvinte, fără porcul său tradiţional, hăcuit în paie la Ignat, românul va deveni, iremediabil, un eurosceptic.
Trei euro, sacrificiu de europorc
Cum era lesne de prevăzut, anul acesta, autorităţile sunt nepregătite pentru aplicarea regulilor europene în sacrificarea celor 200.000 de porci din industrie şi 3,5 milioane din gospodăriile populaţiei, estimare făcută de Patronatul Român al Cărnii de Porc.
De exemplu, la Vaslui şi Constanţa, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au decis, deja, ca, anul acesta,