Un scriitor indian este condamnat la moarte de musulmani din cauza unei cărţi. „Versetele satanice“ ale lui Salman Rushdie i-au adus în 1989 sentinţa maximă. Recompensa pe capul său a ajuns la 2,8 milioane de dolari. Sursa: EPA
1 /.
„Versetele satanice“ ale lui Salman Rushdie i-au adus în 1989 sentinţa maximă. Iar recompensa pe capul său a ajuns astăzi la 2,8 milioane de dolari.Lansarea cărţii în România aprodus scandal. Comunitateamusulmană, reprezentată demuftiul Murat Yusuf, a făcut apel latoate cultele de a sprijini campaniaîmpotriva cărţii şi a primit ajutorulPatriarhiei Române.
Murat Yusuf a declarat că lansareaacestei cărţi chiar în preajmaSărbătorilor este un gest condamnabilîntrucât produce tensiuni întrecomunităţi. „Sunt indignat de faptulca în acest spaţiu, în care noi trăimîn bună înţelegere, să îşi găsească locastfel de manifestări menite să netulbure liniştea spirituală“.
Având în vedere reacţiileviolente ale comunităţii musulmaneinternaţionale împotriva promotorilorcărţii, Murat Yusuf aafirmat faptul că nu seaştepta ca acestea să aibă locîmpotriva editorului Poliromsau a altor persoane care aususţinut apariţia cărţii înRomânia.
Într-un comunicat de presălansat la finele acestei săptămâni, Prea Fericitul Părinte Daniela declarat că îşi exprimăsolidaritatea şi „dezaprobă manifestările care lezează valorilespirituale şi simbolurile religioase,indiferent de religia oficialăpe care acestea le exprimă“.
Notorietatea lui Rushdie aatins apogeul în momentul încare conducătorul suprem alIranului, Ruhollah Khomeini, acerut uciderea autorului. Motivulinvocat de Khomein este că în„Versetele satanice“ sunt inclusepasaje care blasfemiază Islamul.Atitudinea unor grupări musulmaneîmpotriva cărţii a fost atât deagresivă, încât atacurile lor i-auvizat chiar şi pe traducătorii cărţiidin alte ţări.
@