Configuratia noii puteri de la Moscova la acest sfirsit de an pare tot mai clara. Noua elita care se structureaza in urma ultimelor miscari de la Kremlin pare tot mai bine conturata. O sa incerc in rindurile care urmeaza sa-i trasez un contur pornind de la faimoasa carte, Anatomia elitei ruse a Olgai Kryshtanovskaya, cunoscut sociolog rus de la Institutul de Sociologie a Academiei Ruse.
Cartea a aparut mai intii in Germania, dupa care, in scurt timp, si in Rusia, unde a facut destul de multe valuri. Autoarea cartii si-a dedicat cincisprezece ani studiului elitei politico-financiare ruse si a fost printre primii cercetatori care au analizat si impus in contextul postsovietic notiuni precum”familia” (grupul din jurul lui Eltin) „oligarhi” si „siloviki” (persoane din sfera puterii, proveniti din Armata, FSB, KGB, Interne). Ultimul termen pe care autoarea il atribuie noii elite ruse din perioada Putin este notiunea de militocratie.
Pentru a intelege ceea ce se intimpla astazi ma voi opri in acest articol doar la ultimele trei. E curios faptul ca in perioada guvernarii lui Eltin au existat – cum constata autoarea – doua tipuri de elita care se disting una de alta si care au coexistat. in acea perioada, in Rusia a functionat o „structura de putere policentrica” cu o elita mixta compusa atit din birocratia si nomenclatura vechilor structuri, cit si din reprezentantii noii elite financiare.
Aceasta structura policentrica, care nu este specifica traditiei politice rusesti, a dus la crearea unui numar mare de grupuri industrial-financiare si la „marsul triumfal al oligarhilor”. in acea perioada, au fost acaparate o multime de centre si pozitii de influenta de catre oamenii din cercurile de faceri. Momentul in care a avut loc stoparea acestui proces este anul 1998, anul marii crize financiare. Astfel ca, oprirea accesului oligarhilor la sferele