Incercarea de sinucidere a unui muncitor roman din constructii si grevele de anul acesta ale romanilor de pe santierele din Koln si Dusseldorf, au tras semnalul de alarma asupra riscurilor de „lucrator autonom” in UE. O serie de firme germane, multe din sfera constructiilor, se folosesc de practici ilegale in a-si asigura forta ieftina de munca. Dr. Ortwin Weltrich, directorul Camerei de meserii Koln, considera ca 90% din aceste „firme cu un angajat” se inscriu in sfera liber-profesionismului de forma.
Zona gri
Un numar ridicat de persoane din tarile aderate recent la Uniunea Europeana, venite la munca in Germania, apartin zonei gri, fiind suspectate de a incerca sa eludeze legislatia muncii din Germania. „Pornim de la o cifra de 2000 de cazuri de munca ilegala doar in regiunea Bonn/Koln” spune Dr. Weltrich.
Se considera ca acest liber-profesionism de forma e o noua forma de sclavie, deoarece munca prestata e retribuita adeseori cu sub 5 euro pe ora.
Camera de Meserii din Koln (Handwerkskammer – HK) califica drept „iresponsabil” si modul de actiune al Oficiului din Siegburg, care a preluat inregistrarea a 157 de cereri de liber-profesionisti (majoritatea faiantari) de la cetateni romani. „Nici unul nu indeplineste, nici pe departe, cerintele unei intreprinderi (Gewerbe)”, considera Weltrich.
Cum sa devin autonom
Pentru asa-numitul Gewerbeschein (autorizatie de intreprinzator) in Germania, exista un oficiu, de obicei in cadrul Primariei locale, unde poti depune cererea. Formalitatile sunt simple, iar formularul de completat, la fel. Trebuie declarat obiectul activitatii, adresa, cetatenia si platita taxa de inregistrare, care variaza intre 10 si 30 euro, in functie de oras.
In Germania, lucrul autonom nu este chiar identic cu liber-profesionismul, in acesta din urma inscriindu-se practicare