>> Nutriţioniştii propun un meniu alternativ: carnea de curcan şi fructele de mare pot fi combinate cu preparatele tradiţionale. Fără excese alimentare! Aceasta este recomandarea medicilor >> Nutriţioniştii propun un meniu alternativ: carnea de curcan şi fructele de mare pot fi combinate cu preparatele tradiţionale.
Fără excese alimentare! Aceasta este recomandarea medicilor pentru românii care se pregătesc să pună pe masa de Crăciun toate bunătăţile tradiţionale: sarmale, tobă, cârnaţi, piftie şi cozonac. Ei avertizează că aceste mâncăruri pot deveni periculoase, mai ales după o perioadă îndelungată de post. Pentru acest an, nutriţioniştii propun o schimbare în meniu: înlocuirea cărnii de porc cu fructele de mare, bogate în proteine şi minerale şi mai uşor de digerat.
După experienţa anilor trecuţi, când camerele de gardă ale spitalelor au fost luate cu asalt de cei care au dat iama în bunătăţile specifice Crăciunului, medicii ne recomandă pentru aceste zile de sărbătoare un meniu mai moderat. "Pentru persoanele care au respectat postul religios, trecerea la un meniu abundent, tradiţional românesc trebuie să fie lentă, nu brutală.
În caz contrar, pot apărea sindroame dispeptice (n.r. - disconfort abdominal), determinate de suferinţe ale vezicii biliare, pancreasului sau ale stomacului. În plus, afecţiuni existente precum diabetul sau bolile de inimă se pot agrava", ne-a spus Stela Dabelea, medic primar medicină internă şi specialist în diabet şi boli de nutriţie, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Potrivit acesteia, Crăciunul nu trebuie sărbătorit prin excese alimentare.
Nu vă umpleţi farfuriile!
Masa de Crăciun este un adevărat festin. "Românii şi-au făcut un obicei din a consuma cantităţi <> " din fiecare fel de mâncare. Ideea este că trebuie să sărbătorim altfel Crăciunul", a adăugat dr. Dabelea. De exemplu