Cresterea salariilor a dat peste cap corelatia cu castigul de productivitate de anul acesta, acutizand o stare care dureaza de trei ani in economie, potrivit unui studiu al Bancii Nationale (BNR), care confirma evaluari anterioare ale FMI.
Salariul real din industrie a crescut cu 11% (peste ritmul inflatiei din industrie) in primele noua luni ale acestui an, in timp ce productivitatea din acelasi domeniu a fost de circa 6%-7%, potrivit studiului citat.
"Analiza evolutiei si determinantilor salariilor in perioada 1998-2007 arata ca acestea au avut, pana la sfarsitul anului 2004, o dinamica moderata din perspectiva corelatiei cu productivitatea muncii. Ulterior acestei perioade insa dinamica salariilor a accelerat, in special a celor din sectorul public", noteaza Oana Aristide, economist in Directia Modelare si Prognoze Macroeconomice a BNR si autoarea studiului.
Situatia nu este valabila doar in industrie, ci si la nivelul intregii economii: salariile cresc mai repede decat productivitatea, mai ales atunci cand veniturile se masoara in euro (din cauza aprecierii leului fata de euro, in ultimii trei ani).
Majorarile salariale peste ritmul productivitatii reprezinta o "pierdere de competitivitate", despre care studiul afirma ca se regaseste atat in inflatie, cat si in deficitul comercial (import-export).
Cresterea salariilor in euro este o cauza importanta pentru deficitul comercial, in timp ce diferentialul salarii-productivitate explica, intr-o mai mica masura, cresterea preturilor, afirma studiul.
Salariile din sectorul bugetar au crescut puternic in ultimii ani, mult peste media din economie, dupa cum afirma si studiul BNR. De exemplu, functionarii din administratia publica s-au situat constant in ultimii doi ani pe primul loc in topul cresterilor salariale din intreaga economie.
Datorita acestor cresteri rap