Modificarile aduse Codului Fiscal care vor intra in vigoare in prima zi a anului viitor ii vor afecta in principal pe salariatii cu venituri de peste 2.000 de euro. Astfel, s-a eliminat prevederea potrivit careia se scutesc de la plata asigurarilor sociale angajatii cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute.
Practic, prin aceasta modificare salariatilor cu pricina li se vor retine mai multi bani pentru asigurarile sociale, de ordinul catorva sute de lei. Anul trecut, au fost inregistrate aproape 30.000 de persoane cu venituri de peste 2.000 de euro.
Tot de la 1 ianuarie 2008, toti angajatii vor trebui sa plateasca contributiile de asigurari sociale pentru tot venitul salarial brut, nu pe cel de baza asa cum se intampla acum. Astfel se vor retine 9,5% din prime, stimulente, sporuri, ore supimentare sau venituri obtinute de salariat din profitul net al companiei la care lucreaza.
De anul viitor, romanii care lucreaza intr-o tara unde impozitul pe venit este mai mic decat in Romania si obtin venituri din activitati dependente, adica acei angajati care utilizeaza baza materiala a angajatorului, aportul lor fiind exclusiv forta de munca, vor trebui sa plateasca statului roman diferenta dintre 16% si cota din respectiva tara. Un exemplu concret ar fi compatriotii nostrii care lucreaza in Bulgaria, unde din 2008 se va introduce cota unica de 10%.
Integral in Gandul Modificarile aduse Codului Fiscal care vor intra in vigoare in prima zi a anului viitor ii vor afecta in principal pe salariatii cu venituri de peste 2.000 de euro. Astfel, s-a eliminat prevederea potrivit careia se scutesc de la plata asigurarilor sociale angajatii cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute.
Practic, prin aceasta modificare salariatilor cu pricina li se vor retine mai multi bani pentru asigurarile sociale, de ordinul catorva