Conaţionalii noştri cumpără animalul întreg de la măcelărie, apoi îl transformă acasă în cârnaţi, caltaboş, slănină şi friptură pentru sărbători . Chiar dacă sunt departe de Conaţionalii noştri cumpără animalul întreg de la măcelărie, apoi îl transformă acasă în cârnaţi, caltaboş, slănină şi friptură pentru sărbători .
Chiar dacă sunt departe de casă, românii din Spania nu au uitat că de Crăciun se taie porcul, se pregătesc sarmale şi se merge cu colindul. Cu toate acestea, pentru majoritatea, nimic nu are aceeaşi savoare ca şi acasă, în România.
Sărbătorile de iarnă sunt momente pe care românul nu le poate uita, indiferent în ce parte a lumii a emigrat. Mirosul porcului pârlit cu paie, gustul sarmalelor proaspăt preparate şi colindele răsunând pe uliţă sunt lucruri cărora românii stabiliţi în Spania le duc dorul.
"Pe ascuns,în spatele casei"
În Spania, gospodăriile cu găini alergând prin curte şi coteţele cu porci din spatele casei au dispărut de mult. Nici porcul de Crăciun nu se mai taie în faţa porţii, ci în spaţii special amenajate, la date bine stabilite şi de către măcelari autorizaţi. În unele zone din nordul Spaniei, cum ar fi Soria sau Burgos, tăiatul porcului este o adevărată sărbătoare, la care participă turişti din diferite colţuri ale ţării.
Însă românul a ştiut să se acomodeze cu situaţia, trecând peste regulile spaniole. Astfel, porcul se cumpără de la o fermă şi se "prepară" în spatele casei. De obicei, câteva familii pun la bătaie o sumă de bani şi cad de acord să cumpere unul sau doi porci pe care îl pârlesc, pe ascuns, în curtea unuia dintre cei care locuiesc la casă. "În Spania nu putem creşte porcul în curte, ca în România.
Atunci cumpărăm animalul de la o fermă şi ne descurcăm noi pe urmă cu pârlitul…", spune Ioan Gheorghe, din Galaţi, stabilit în Castillia Leon. În acest an, preţul unui