Pentru deţinuţii de la Penitenciarul Bucureşti-Rahova, perioada sărbătorilor de iarnă e cea mai grea din an. Parcă nu-ţi vine să-i zici unui deţinut "La mulţi ani". Parcă-i uşor Pentru deţinuţii de la Penitenciarul Bucureşti-Rahova, perioada sărbătorilor de iarnă e cea mai grea din an.
Parcă nu-ţi vine să-i zici unui deţinut "La mulţi ani". Parcă-i uşor cinică urarea asta, de care aproape se abuzează în perioada sărbătorilor. Tu zici una, el poate să-nţeleagă altceva. Asta-mi trecea mie prin minte, când mă pregăteam să intru, pentru prima oară-n viaţă, într-o închisoare. În Penitenciarul Bucureşti-Rahova, care găzduieşte, eufemistic vorbind, în jur de 1.500 de persoane.
M-am dus să aflu ce-o să facă deţinuţii de Crăciun. Cum se petrece-n puşcărie o sărbătoare a familiei. Cum faci să uiţi că eşti aici, când fiecare clipă, fiecare vorbă, fiecare globuleţ din bradul din sala de spectacole a penitenciarului îţi amintesc că nu eşti acasă, lângă soţie şi copii. Căci la Rahova au rămas numai bărbaţii, femeile au fost duse la Târgşor.
Am intrat cu o strângere de inimă. Nu, nu de teamă. Ci pentru c-aveam o misiune ingrată. Să pun o întrebare dureroasă: "Ce-o să faceţi de Crăciun?". Nu cred să fie vreo altă perioadă din an în care un puşcăriaş să simtă atât de acut singurătatea. "Încercăm să-i ţinem ocupaţi, să nu se gândească că sunt singuri aici. Asta e o perioadă foarte grea pentru ei", îmi confirmă şi Johanna Popescu, purtător de cuvânt la Penitenciarul Bucureşti-Rahova. Care-mi detaliază şi programul lunii decembrie: O vizită la Penitenciarul Jilava, "s-a pregătit un program folcloric pentru deţinuţii de acolo", mers la spovedanie, dacă vor, la slujbele religioase, mers la colindat pe secţii, "s-a hotărât, de asemenea, că pot să aibă şi un brad în cameră, dacă-şi doresc, pe care să-l aducă cei din familie".
De colindat, colindă v