Acest an a fost primul în care România a funcţionat ca parte a pieţei unice europene. Practic, a fost primul test susţinut în competiţia cu celelalte ţări din UE. Cum ne-am poziţionat, din punctul de vedere al înţelegerii şi aplicării mecanismelor şi regulilor pieţei comunitare, faţă de alte state la momentul aderării, am încercat să aflăm de la Gheorghe Oprescu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Capital: Domnule preşedinte, cum consideraţi că s-a des
Acest an a fost primul în care România a funcţionat ca parte a pieţei unice europene. Practic, a fost primul test susţinut în competiţia cu celelalte ţări din UE.
Cum ne-am poziţionat, din punctul de vedere al înţelegerii şi aplicării mecanismelor şi regulilor pieţei comunitare, faţă de alte state la momentul aderării, am încercat să aflăm de la Gheorghe Oprescu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Capital: Domnule preşedinte, cum consideraţi că s-a descurcat România în acest prim exerciţiu de funcţionare după reguli europene?
Gheorghe Oprescu: Pe partea de concurenţă, momentul aderării a însemnat strict intrarea noastră în Reţeaua Europeană de Concurenţă, adică am devenit un partener. Deocamdată, nu am avut investigaţii deschise pe articolele 81 şi 82 din Tratat privind înţelegerile între participanţii la piaţă şi abuzurile de poziţie dominantă. Pe partea de ajutor de stat, momentul aderării a însemnat o cotitură, fiind vorba de o modificare esenţială. Competenţa de autorizare a ajutoarelor de stat acordate în România a revenit în exclusivitate CE, dar mai important este că de la acest moment normele europene se aplică cu stricteţe. Părerea mea personală este că, odată ce am devenit stat membru, Comisia este mai severă decât înainte.
Capital: Credeţi că investigaţiile de la Tractorul, Petrotub, Dae