Frapant la acest buget este nivelul veniturilor pe care l-a luat în calcul Ministerul Finanţelor, aproximativ 39% din produsul intern brut. Un buget mult frământat şi disputat a fost adoptat săptămâna trecută de Parlament. Partea bună ar fi că se respectă măcar principiul de a fi adoptat înainte de sfârşitul anului. Este bugetul unui an electoral, an în care, de obicei, banul public este folosit şi ca armă electorală. Ciudăţenia acestui buget este că el e fol
Frapant la acest buget este nivelul veniturilor pe care l-a luat în calcul Ministerul Finanţelor, aproximativ 39% din produsul intern brut.
Un buget mult frământat şi disputat a fost adoptat săptămâna trecută de Parlament. Partea bună ar fi că se respectă măcar principiul de a fi adoptat înainte de sfârşitul anului.
Este bugetul unui an electoral, an în care, de obicei, banul public este folosit şi ca armă electorală. Ciudăţenia acestui buget este că el e folosit şi de opoziţie: Guvernul a obţinut susţinere din partea Opoziţiei în urma unor compromisuri mai mult bănuite decât transparente. Frapant la acest buget este nivelul veniturilor pe care l-a luat în calcul Ministerul Finanţelor, aproximativ 39% din produsul intern brut. Chiar dacă aici sunt cuprinse şi finanţări nerambursabile de care beneficiază ţara noastră(circa 3% din PIB), restul rămâne oricum o ţintă imposibil de atins.
Niciodată până acum nivelul veniturilor nu a depăşit 32-33%. Cum s-ar putea face brusc un salt aşa de mare nimeni nu ştie. Iar bugetul nu este un pariu la care să alegi miza mai mare. Mai degrabă se poate bănui că strategia Guvernului a fost aceea de a supraestima în mod conştient veniturile pentru că alternativa ar fi fost întocmirea unui buget cu un deficit mult mai mare decât trei procente. E posibil ca Guvernul să mizeze şi pe