Anul 2007 a insemnat un an plin de probleme pentru fondurile mutuale din Romania, avand in vedere ca bursa romaneasca a fost supusa corectiilor datorate crizei subprime din Statele Unite, leul s-a depreciat in raport cu dolarul si euro, iar dobanda de referinta a crescut din nou.
Cu toate acestea, fondurile mutuale au reprezentat pentru multi investitori o alternativa profitabila de investitii. Iar cele mai bune perfomante au fost raportate de fondurile de actiuni si cele diversificate.
Insa liderul pietei fondurilor mutuale in 2007 a fost KD Maximus, care a asigurat un profit de 25,93%, depasind de trei ori randamentul depozitelor bancare de 8% pe an. Cel mai performant fond diversificat a fost BT Clasic, cu o apreciere de 14,04%.
Dintre fondurile de obligatiuni cel mai bine plasat fond a fost Stabilo, fond administrat de Pioneer Asset Management, cu o crestere de 8,11%. Fondurile monetare sunt fonduri care au risc foarte scazut insa, castigurile lor neacoperind nici inflatia inregistrata in ultimele 12 luni. Astfel, Simfonia 1 a crescut cu doar 6,17% si Bancpost Plus cu doar 5,86%.
Activul net al fondurilor de actiuni a crescut cu 93%
Cei mai multi investitori au venit spre fondurile diversificate si de actiuni, 51.284 de investitori optand pana in prezent pentru prima categorie, iar alti 17.479 de investitori pentru cea de-a doua.
Activele nete ale fondurilor de actiuni au crescut intr-un an de la o valoare de 204 milioane lei, la 394 milioane de lei, ceea ce inseamna o crestere de 93%.
La randul lor, fondurile diversificate au crescut de la active nete de 244 milioane de lei, la 318,7 milioane, inregistrand o apreciere de 30,6%. In schimb, fondurile de obligatiuni au castigat la activul net doar 2 milioane de lei, iar fondurile monetare au pierdut 5 milioane de lei.
Un