Conflictul interbisericesc dintre Patriarhia Rusiei si cea a Romaniei a fost din nou readus in prim-plan de declaratiile mitropolitului Ucrainei, Vladimir, chiar in ziua de Craciun.
Mitropolitul Vladimir, capul acelei biserici ortodoxe ucrainene care este subordonata de Patriarhiei Rusiei, catalogheaza activarea celor trei eparhii in Republica Moldova si Ucraina drept un gest "clar neprietenesc" si "nemotivat" al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Nemultumit de gestul BOR, mitropolitul Vladimir l-a caracterizat ca fiind "in mod evident, un pas in directia dezbinarii, spre incitare la sentimente separatiste", precizand ca a solicitat anularea acestei decizii. Conform site-ului web al Bisericii sale, mitropolitul Vladimir si-a motivat gestul prin faptul ca "teritoriul canonic al unei Biserici Ortodoxe nationale coincide cu granitele nationale ale acelei tari" si ca "toti ucrainenii ortodocsi din Romania sunt membri ai BOR si toti romanii din Ucraina sunt membri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Cine este nemultumit de acest lucru?".
Declaratiile mitropolitului Vladimir, subordonat canonic Bisericii Ortodoxe Ruse, se raliaza astfel Sfantului Sinod de la Moscova, care sustinea recent ca infiintarea eparhiilor de la Balti, Dubasari si Cantemir, care apartin de Mitropolia Basarabiei, "submineaza unitatea ortodoxa". In plus, Sinodul de la Moscova crede ca decizia BOR va distruge perspectiva cooperarii intre cele doua patriarhate si va "provoca haos in familia ortodoxiei mondiale".
Presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, pe motiv ca nu isi doreste "un al doilea Kosovo" peste Prut, a amenintat, la randul sau, la inceputul lunii decembrie ca va anula inregistrarea Mitropoliei Basarabiei, ceea ce ar incalca o decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Problema jurisdictiei BOR in Republica Moldova a fost subiectul unei i