Madrid, 10-16 octombrie 1966: specialiştii din toată lumea, prezenţi la al 17-lea Congres Internaţional de Astronautică, l-au aplaudat "la scenă deschisă" pe reprezentantul ţării noastre, prof. dr ing. Elie Carafoli. Carafoli a stărnit entuziasmul elitei spaţiale cu o comunicare ştiinţifică de excepţie, care prezenta in premieră activitatea unui constructor medieval de rachete, sasul sibian Conrad Haas. La aproape un deceniu de la momentul in care omenirea intrasein "era cosmică", Haas devenea oficial primul "rachetist din arhive", readus la viaţă in Romănia.
Studiul unor vechi documente descoperite in arhive a scos la iveală o realitate neaşteptată: in ultimele cinci secole, "rachetiştii" din ţara noastră s-au aflat prinÂtre avangardiştii zborului bazat pe propulsia reactivă.
Madrid, 10-16 octombrie 1966: specialiştii din toată lumea, prezenţi la al 17-lea Congres Internaţional de Astronautică, l-au aplaudat "la scenă deschisă" pe reprezentantul ţării noastre, prof. dr ing. Elie Carafoli. Considerat incă de pe atunci un "patriarh" al aeronauticii romăneşti, Carafoli a stărnit entuziasmul elitei spaţiale cu o comunicare ştiinţifică de excepţie, care prezenta in premieră activitatea unui constructor medieval de rachete, sasul sibian Conrad Haas. La aproape un deceniu de la momentul in care omenirea intrasein "era cosmică", Haas devenea oficial primul "rachetist din arhive", readus la viaţă in Romănia.
"Guardul de artilerie"
Aventura recuperării ştiinţifice a lui Conrad Haas a inceput in 1962, cănd cercetătorul Doru-Dimitrie Todericiu a descoperit in Arhiva din Sibiu un manuscris ciudat, care nu mai fuÂsese studiat niciodată. Astăzi, documentul este consemnat ca "Pars Archivi Civitas Cibernensis, Varia ll - 37", cunoscut mai ales sub numele de "Coligatul de la Sibiu". Este un volum complex, compus din trei lucrări distinc