Dupa un post de aproape o luna, luna decembrie este perioada exceselor, cand oamenii obisnuiesc sa consume foarte multe grasimi, carne de porc si bauturi alcoolice, ce se lasa deseori cu inevitabila indigestie. O solutie pentru a scapa de spitale chiar in perioada Craciunului si de aducere a procesului digestiv pe fagasul normal este consumul anumitor ceaiuri, informeaza Gandul in editia de joi.
"Efectul benefic al ceaiurilor consta in faptul ca elimina balonarile, indigestiile si grabeste procesul de digestie. Cele mai intalnite afectiuni sunt indigestiile sau durerile de burta, care se manifesta prin dureri abdominale, senzatii de greata si balonari.
Ele sunt provocate, cum se poate banui, de consumul excesiv de alimente bogate in grasimi si bauturi alcoolice. Unul dintre cele mai bune ceaiuri este cel de menta. Ceaiul de menta are efecte calmante la nivelul tubului digestiv. Mai mult, are si anumite efecte antispasmotice.
Ceaiul se prepara turnand o cana de apa fierbinte peste doua lingurite de menta. Dupa acest proces, infuzia se acopera si se lasa aproximativ 10 minute. Este recomandat sa se bea, intr-un timp indelungat, la temperatura camerei", a recomandat fitoterapeutul Bogdan Oprisor, citat de Gandul.
Potrivit specialistului, enterocolitele, indigestiile si balonarile pot fi usor evitate prin consumul ceaiului de fructe de marar. "O lingurita de planta se adauga la cana de apa fiarta si se lasa acoperit 20 de minute", a explicat Oprisor.
"Este bine sa se bea doua sau trei cani pe zi, indulcite cu miere. Un alt ceai care poate calma durerile stomacale si are actiune antispastica este ceaiul de anason. Infuzia de acest ceai se prepara prin adaugarea a doua lingurite de planta la o cana de apa clocotita si se acopera timp de 15 minute.
Ceaiul trebuie sa se bea cu ora inaintea fiecarei mese.