2007 poate fi caracterizat drept anul in care institutiile fundamentale ale vietii democratice - presedintele, Guvernul si Parlamentul au facut tot ce le-a stat in puteri pentru a-si asigura vocea cea mai puternica institutional si public si pentru a-si defini raportul de forte cu ceilalti actori.
- Legi retrimise, numiri controversate si biletele otravite
- Scandalul pe Legea referendumului
- Basescu primul presedinte suspendat din istoria Romaniei
Lupta s-a purtat sub auspiciile unei Constitutii care face aproape imposibila solutionarea unei crize care apare intre institutii, ca reflex al faptului ca nu face posibil niciun control eficient al puterilor. O ilustrare a situatiei a venit prin vocea vicelui PNL Teodor Melescanu, care, in campania pentru referendum al carei insucces il intuia, a afirmat ca "Parlamentul este intangibil in lupta cu presedintele, care nu are prea multe arme constitutionale la indemana".
O sinteza NewsIn transmite ca atat Parlamentul cat si presedintele au dus o lupta in care s-au prezentat ca sedii ale dreptatii si ale puterii, seful statului avand avantajul unei pozitii care i-a permis sa jongleze si sa vorbeasca si din afara sistemului, ca un contestatar al sau, declaratiile sale despre clasa politica ramasa "la sol" fiind una dintre ilustrarile acestei teme.
Desi unul dintre principiile de baza ale democratiei este acela ca puterile trebuie sa colaboreze si sa se controleze reciproc, stabilind o interdependenta complexa, problema pe scena politica din Romania a fost pusa mai degraba in termeni de suprematie.
Principiul potrivit caruia faptul ca legile elaborate de Parlament sunt obligatorii pentru celelalte puteri nu inseamna ca acest for este superior celorlalte puteri constituite in stat pare a nu fi o lectie insusita inca de Parlamentul Romaniei, care da