Cercetătorii de la University of California din Los Angeles (UCLA) au descifrat mecanismul prin care valurile monstruoase apar din senin. Literatura consemnează din cele mai vechi timpuri Cercetătorii de la University of California din Los Angeles (UCLA) au descifrat mecanismul prin care valurile monstruoase apar din senin.
Literatura consemnează din cele mai vechi timpuri existenţa aşa-numitelor valuri imprevizibile care se formează absolut fără niciun motiv în mijlocul oceanului şi mătură totul în calea lor.
Valurile înalte cât un bloc de 10 etaje au fost considerate până nu de mult ingrediente ale unor simple poveşti marinăreşti. Cercetătorii americani au stabilit însă ştiinţific că ele nu sunt atât de inexplicabile pe cât se credea.
De la simplele poveşti ale marinarilor şi până la opere literare celebre, precum "Robinson Crusoe" sau "Odiseea lui Homer", oamenii au relatat de-a lungul secolelor despre apariţia monstruoaselor turnuri de apă care înghit corăbii şi le aruncă pe fundul oceanului. Înalte de circa 30 de metri, valurile imprevizibile sunt nişte uriaşi pe lângă valurile provocate de furtună, care nu ating mai mult de 10-15 metri.
Superstiţiile şi misterul din jurul acestora se datorează rarităţii cu care apar, dar şi a faptului că lovesc când nu te aştepţi mai puţin, pe marea calmă şi neameninţată de furtună. Respinse în trecut de oamenii de ştiinţă sub argumentul că sunt simple poveşti marinăreşti, observaţiile recente au arătat că acestea reprezintă un fenomen real, capabil să distrugă vase mari şi platforme petroliere.
Uriaşul din laborator
Greu de atestat prin dovezi, datorită forţei lor dis-tructive, valurile imprevizibile au intrat recent în atenţia oamenilor de ştiinţă. O echipă de cercetători de la University of California din Los Angeles (UCLA) a reuşit să demonstreze în laborator