» Ordinul potrivit caruia porcii trebuie sa fie adormiti inainte de a fi sacrificati a devenit cel mult subiect de bascalie la tara.
» "Macelarul" satului ramane unul dintre cele mai cautate personaje ale locului, meseria lui fiind transmisa din generatie in generatie.
» Autoritatile nu au nici o evidenta a numarului de porci sacrificati dupa noile norme si nici oameni in teritoriu care sa-i invete pe tarani practicile europene.
De la 1 ianuarie 2007, porcul trebuie omorat cu metoda si blandete. Armonizarea legislatiei autohtone cu cea europeana a cuprins toate domeniile si nu a ocolit nici cotetele din ultimul catun al tarii. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a incercat sa elimine practica pe care unii o considera "barbara" de a sacrifica animalele fara anestezie sau, in termeni de specialitate, fara "asumare". Legea ii obliga pe tarani sa isi omoare porcii folosind un pistol cu glont captiv sau cu ajutorul unor electrozi. Echipamente pe care nu le-a vazut nimeni, nici macar veterinarii de la tara, care, teoretic, ar trebui sa aiba asa ceva in dotare. Din aceste cauze, Ordinul 180/2006 privind protectia animalelor in timpul sacrificarii si uciderii nu are nici un efect practic. Porcii sunt sacrificati prin simpla injunghiere, medicii veterinari nu au calcat prin bataturile oamenilor, iar campaniile de informare sunt inexistente.
De la Stalingrad la sacrificiul de Ignat
De la Ministerul Agriculturii am aflat ca nu exista o statistica oficiala privind numarul porcilor sacrificati "politic corect", dupa indicatiile UE. Dar rezultatul se poate usor intui…
Alexandru Gruia a strabatut mii de kilometri pe jos pentru a lupta cu arma in mana in Crimeea, la Odessa si Stalingrad. A cunoscut toate ororile unui razboi care nu era al lui, departe de casa: frigul si foamea aproape insuportabile, moartea camarazilor, pro