Cele doua formate de stocare rivale de inalta definitie, care ar trebui sa se succeada DVD-ului (disc optic de stocare), au atras anul acesta un numar mare de clienti, Blu-ray-ul avand vanzari mai mari decat HD-DVD, desi competitia este departe de a fi incheiata, informeaza editia electronica a CNN Money.
Sony a vandut 2,7 milioane unitati Blu-ray (incluzand pe cele incorporate in console), in timp ce adversarii de la Toshiba au reusit sa vanda doar 750.000 playere HD-DVD in America de Nord de la 1 decembrie, potrivit publicatiei citate.
Toshiba a lansat unitatea de stocare de inalta definitie in aprilie 2006, iar Sony a inceput sa vanda Blu-ray-ul in luna iunie a acestui an. Cifre pentru vanzari nu au fost facute publice, insa specialistii spun ca vanzarile sunt in crestere pentru ambele formate.
"Multa lume a privit vanzarile de hardware ca pe un lucru bun, dar ar trebui sa ne uitam la vanzarile de continut, nu la cele de hardware", considera Andy Parsons, senior vice president pentru planificarea produselor la Pioneer Home Entertainment Group si presedindele Blu-ray Disc Association Promotions Committee (grup care se ocupa de promovarea unitatii Blu-ray).
Blu-ray a vandut, de la 1 decembrie, patru milioane de titluri software compatibile in Statele Unite, in timp ce rivalii au vandut doar 2,6 milioane titluri pentru formatul HD-DVD, astfel filmele in format Blu-ray le-au depasit cu doi la unu pe cele in format HD-DVD, spune oficialul Pioneer. Cel mai mare inconvenient pentru oricare dintre cele doua unitati de stocare este incompatibilitatea continutului de la un format la altul, la care se adauga faptul ca discutrile high definition nu pot rula decat in playere duale, care sunt destul de costisitoare.
Insa cel mai mare rival al noilor formate de stocare este DVD-ul. "Daca ne uitam la competie, vom vedea ca de fapt nu este vorba de