Dincolo de avantajele evidente ale pieţei unice, primul an ca membru în Uniunea Europeană a adus costuri micro şi macroeconomice pentru firmele româneşti . Inflaţia a revenit la nivelul de Dincolo de avantajele evidente ale pieţei unice, primul an ca membru în Uniunea Europeană a adus costuri micro şi macroeconomice pentru firmele româneşti .
Inflaţia a revenit la nivelul de dinainte. Cursul de schimb are variaţii bruşte, la fel ca înainte. În general, gradul de (im)predictibilitate din economie este la fel ca înainte. Din punct de vedere macroeconomic, după aderare, situaţia nu prea s-a schimbat faţă de înainte de aderare. Cum s-a văzut însă aderarea la nivel micro?
Statistică: Venitul mediu al agricultorilor români se va reduce în acest an cu 16% faţă de 2006 - arată serviciul de statistică al UE, Eurostat. Doar bulgarii au o scădere mai mare (18%).
Pentru Felicia Stoian, din Cilibia, Buzău, statistica e şi mai dură. Lucrează împreună cu familia câteva zeci de hectare de pământ, parte în proprietate, parte luate în arendă. Are propriile utilaje. Este la zi cu informaţia, fiind contabil la primărie. Ştie ce înseamnă agricultură în Europa, acum doi ani vizitând o fermă de lângă Bonn, într-un program european.
Cu toate astea, zilelele trecute au făcut consiliu de familie, pe tema "ce facem, renunţăm la agricultură". Nu şi-au dat încă răspunsul, dar, oricum, au luat o decize grea - au vândut 60 de oi, jumătate din câte aveau, să poată asigura furajele peste iarnă pentru cele 14 vaci cu lapte. "N-a mers deloc după cum ne-am gândit, anul ăsta. Mai întâi că a fost secetă grea. Evident, asta n-are legătură cu aderarea. În schimb, are legătură faptul că tot anul n-am primit subvenţia de bovine şi nici până acum nu ştim când vine subvenţia europeană la hectar".
Felicia Stoian ştie pe propria experienţă că "autorităţile nu sunt pregă