>> În provincia spaniolă Castilla y Leon se pot câştiga, muncind în agricultură, până la 2.000 de euro pe lună. Pe plantaţiile din vestul Spaniei, 90% din muncitori sunt români. Ei sunt >> În provincia spaniolă Castilla y Leon se pot câştiga, muncind în agricultură, până la 2.000 de euro pe lună.
Pe plantaţiile din vestul Spaniei, 90% din muncitori sunt români. Ei sunt preferaţi pentru seriozitate, hărnicie şi rapiditatea cu care învaţă spaniola. Ei câştigă până la 90 de euro pe zi şi revin în fiecare an pentru campaniile agricole.
Dintre cei 300 de muncitori angajaţi la Segovia de firma Viveros Campinas pentru campania agricolă care se încheie luna aceasta, 280 sunt români, veniţi din Oltenia, Ardeal sau Moldova. În general, sunt femei.
Florentina Mateescu, din Jitaru, judeţul Olt, a venit în Spania în 2004, cu un contract pentru culesul căpşunilor în Huelva, Almeria, după care s-a întors acasă.
În octombrie, ea a revenit la lucru în Segovia. "Sunt mulţumită de cazare, de salariu şi de respectul cu care mă tratează spaniolii şi voi veni anual. Lucrez opt ore zilnic, şase zile pe săptamână, şi câştig între 60 şi 90 de euro. Lunar, trebuie să achit cheltuielile de întreţinere ale casei în care locuiesc şi o taxă de 76 de euro la asigurările sociale".
"Sunt harnice, puternice şi serioase"
De peste cinci ani, patronii de la Viveros Campinas au început să aducă mâna de lucru din România. "Cum campaniile agricole sunt scurte, am încercat să colaborăm cu aceleaşi persoane în fiecare an. Preferăm româncele, pentru că sunt harnice, puternice, serioase şi învaţă spaniola rapid", ne-a spus Gustavo Gerantz, reprezentantul firmei.
Deşi oamenii sunt cazaţi câte 12 într-o casă, dispun de două dormitoare încăpătoare, sufragerie, bucătărie mare, două băi cu câte trei duşuri, maşină de spălat rufe şi cuptor cu microunde.