Anul economic 2007 a fost sub asteptari, atat pentru analisti, cat si pentru oficiali. Economia a pierdut viteza, dezinflatia a luat o pauza, iar deficitele externe s-au inrautatit.
Cresterea economica a incetinit de la 7,7% in 2006 la 5,8% in primele noua luni ale acestui an, prognoza oficiala de 6,1% pentru intreg anul 2007 fiind acum considerata optimista de catre analisti. Totusi, in pofida pierderii evidente de viteza, economia se mentine in zona potentialului de crestere, evaluat la circa 6%. Performanta economica sub cea din 2006 a Romaniei a venit pe fondul unei incetiniri economice si in zona euro, principalul partener comercial al tarii noastre.
O parte din avantul redus al economiei locale este explicata de seceta de anul acesta, care a adus o pierdere de peste 20% agriculturii. In plus, seceta a scumpit semnificativ produsele agroalimentare, aducand astfel o revenire puternica si neasteptata a inflatiei pana la aproape 6,9%, adica la nivelurile de anul trecut. Trendul de dezinflatie inceput in 1999 s-a rupt, astfel inflatia din decembrie 2007 urmand sa se situeze intre 6% si 7% (fata de 4,87% in 2006).
Deficitul de cont curent este un alt dezechilibru scapat de sub control anul acesta. Dupa primele noua luni, deficitul extern crescuse cu 77%, cel mai ridicat ritm din ultimii ani. Nivelul estimat pentru finele anului este de circa 15,9 mld. euro, adica peste 13,4% din PIB (fata de 10,3% din PIB). Deficitul a fost alimentat de cresterea puternica a importurilor si de performanta slaba a exporturilor, care au prins in 2007 cel mai modest an dintre ultimii sase.
Finantarea deficitului s-a facut preponderent prin datorie externa si nu prin investitii straine, ca anii trecuti. Acoperirea sa prin investitii a scazut de la 91% in 2006 la 45% in primele zece luni, diferenta fiind asigurata de fluxuri de capital de tipul datoriei. Ca urm