Tratatul de Reformă şi extinderea zonei Schengen – două succese „marca” Lisabona
Autorităţile portugheze au reuşit la cârma preşedinţiei Consiliului European să primească toate laudele pentru eforturile diplomatice ale altor state comunitare. Sub conducerea reprezentanţilor Lisabonei, UE a desăvârşit două mari proiecte: noul Tratat european de Reformă şi extinderea regimului de liberă circulaţie cu încă nouă state membre, comentează „EUObserver”.
GERMANIA A NEGOCIAT, PORTUGALIA A „ÎNSCRIS”
Potrivit sursei menţionate, atunci când Portugalia a preluat preşedinţia semestrială a UE de la cel mai mare stat membru, Germania, la 1 iulie 2007, aceasta avea de îndeplinit sarcina dificilă de a elimina ultimele obstacolele din calea adoptării unui nou tratat.
Berlinul a depus toate eforturile politice pentru a realiza un proiect al documentului, la summitul din iunie 2007, lăsând Portugaliei un număr limitat de probleme juridice de rezolvat. Aceasta a fost, potrivit analistului Marco Incerti, de la Centrul pentru studii politice europene, „o sarcină relativ uşoară, întrucât Tratatul era aproape finalizat"”.
El apreciază că Portugalia a reuşit să depăşească foarte bine ultimele obstacole privind noul document „de căpătâi” al Europei. Cu toate acestea, şefia portugheză nu a fost lipsită şi de momente stânjenitoare.
Spre exemplu, summit-ul UE-Africa (8-9 decembrie) a stârnit controverse. Portugalia, fostă putere colonială în Africa, a identificat drept prioritar pe agenda preşedinţiei primul summit UE-Africa din ultimii şapte ani, pe fondul temerilor că Europa pierde influenţă pe continent în favoarea Chinei.
Importanţa evenimentului a fost eclipsată însă de participarea liderului din Zimbabwe, Robert Mugabe, care este acuzat de încălcări grave ale drepturilor omului şi care a generat, în cadrul întâlnirii, un conflict public cu grupul de s