Asasinarea fostului premier Benazir Bhutto a declansat instantaneu o criza politica si sociala fara precedent in Pakistan, tara care se pregatea pentru alegerile de la inceputul anului viitor, iar pe plan international a avut, ca efect imediat, o scadere a indicilor bursieri pe principalele piete internationale. Posibilele efecte pe termen mediu si lung ale atentatului de joi sunt analizate acum asiduu in capitalele politice si financiare ale lumii.
Riscurile pe care expertii citati de presa internationala le asociaza cu asasinarea lui Bhutto:
Atentatul da peste cap campania pentru alegerile programate sa aiba loc la 8 ianuarie 2008 in Pakistan, scrutin apreciat drept un eveniment-cheie pentru procesul democratic in statul nuclear sud-asiatic, unde populatia este preponderent musulmana. "Tulburarile din Pakistan erodeaza sentimentele pietei in mod dramatic, deoarece Pakistan, spre deosebire de Coreea de Nord sau Iran, este cunoscut drept un stat ce detine arme nucleare", spune Koichi Ogawa, manager la Daiwa SB Investments, citat de Reuters.
Asasinatul determina Administratia de la Washington sa rescrie planurile de stabilizare a situatiei din Pakistan si de combatere a terorismului si miscarilor militante islamice din aceasta tara si din Afganistan. In ultimele luni, Benazir Bhutto era considerata drept un personaj esential pentru aceste planuri, noteaza Los Angeles Times.
Chestiunea securitatii nationale si a luptei antitero revine in prim planul campaniei electorale din SUA, dupa cum noteaza AFP. Deja, multi candidati au inceput sa foloseasca atacul de joi in propriul folos electoral, un caz aparte fiind cel al fostului primar new-yorkez Rudolph Giuliani, supranumit eroul de la 11 septembrie. El aspira sa devina candidatul republican la presedintia SUA in alegerile din 2008 si a inceput campania marsand pe problematica securitatii s