>> Ministerul Educaţiei şi Cercetării din ţară nu respectă condiţiile contractuale şi îşi dezinformează angajaţii. Proiectul-pilot de predare a limbii şi civilizaţiei române
>> Ministerul Educaţiei şi Cercetării din ţară nu respectă condiţiile contractuale şi îşi dezinformează angajaţii.
Proiectul-pilot de predare a limbii şi civilizaţiei române lansat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) împreună cu ministerul omolog din Italia nu se apropie nici măcar în linii generale de obiectivele vizate. Profesorii încep să abandoneze proiectul.
Planul a pornit cu piciorul greşit când, în baza unui acord de principiu vizând o colaborare generală între ministere, partea română a decis să arunce banii într-o acţiune ale cărei date erau şi încă sunt o necunoscută pentru Bucureşti.
Chiar dacă specialiştii din MEC cunoşteau numărul elevilor români din şcolile italiene, se pare că le lipseau informaţii despre: organizarea grupelor de elevi, structura anului şcolar, sistemul orelor de curs şi realitatea românească din Italia. Administrativ, proiectul are o serie de carenţe.
Enumerăm doar câteva: profesorilor din România nu li s-au asigurat condiţii de subzistenţă, cazare şi masă; inspectoratele şcolare italiene au fost informate despre proiect după data demarării acestuia; contractele de muncă nu acoperă asigurarea medicală; este asigurat un singur drum dus-întors pe toată perioada anului şcolar; astfel, chiar şi în vacanţe, profesorul trebuie să se întreţină sau să meargă acasă din banii proprii.
Mariana Paveliu a revenit în România
Profesor cu 31 de ani de experienţă la catedră, Mariana Paveliu a obţinut la concursul ministerului cel mai mare punctaj - 99 de puncte din 100 posibile. Ea a plecat pe cont propriu în această aventură, la Torino, crezând cu naivitate în promisiunile MEC: 18 ore pe săptămână, cu începere din septembri