Mai răsfoiesc, din cînd în cînd, dosarele în care s-au strîns, de-a lungul anilor, diverse tăieturi din presă, cu "perle" de toate soiurile. Sentimentul pe care-l trăiesc e, adeseori, de tristeţe: mulţi dintre autori au trecut în altă lume; n-ar fi drept să-i expun deriziunii postume. Dar nici cu viii nu e bine să mă pun rău; ei se pot răzbuna mai avan decît morţii. Aşadar, toate textele de mai jos vor beneficia de vălul anonimatului. Orice dubii privind autenticitatea reprezintă, de fapt, un elogiu: îmi atribuie mai multă fantezie decît posed în realitate.
Limbă, literatură, critică literară
l E bine ca cineva care lucrează cu limba să cunoască nu numai prezentul, dar şi trecutul instrumentului său de lucru.
l Româna nu este "fiica" latinei, aşa cum viţelul este fiul vacii, ci este însăşi latina trecută printr-o serie de transformări.
l Cartea lui Neagoe Basarab este sincronă cu ideile europene ale timpului, iar pe unele le anticipează avant la lettre.
l Ion Heliade Rădulescu este, ca orice ctitor de cultură, un om al începuturilor.
l Carol Davila, părintele cunoscutelor picături ce-i poartă astăzi numele, a mai lăsat posterităţii un fiu, pe Alexandru Davila.
l Iubita de la Ipoteşti, ipotetica tînără, moartă la vîrsta de 19 ani...
l Thomas Mann era căsătorit cu Katia Pringsheim, provenită dintr-o familie de evrei trecuţi la creştinism, de felul, să amintim, al lui Tudor Vianu, cu care concepuse şase copii.
l Acela care a fascinat saloanele cu dansul oriental al Chiralinei purta un nume modest ca al florilor de baltă din care de fapt s-a născut: Panait Istrati.
l în buzunarul corpului neînsufleţit al lui Ladima s-a găsit o bancnotă de 1000 de lei.
l Atunci când pana Otiliei Cazimir s-a poticnit la mijloc de cuvînt ca o lance de oştean, totul a intrat în patrimoniul Muzeului de