Gazoductul Nabucco, proiect sustinut de Uniunea Europeana, ce se presupunea ca va conecta campurile gazeifere caspice cu Europa, e in pericol din cauza rezervelor insuficiente, din cauza unei politici agresive a Rusiei si esecului Turciei de a interveni la timp, spun expertii in domeniul energiei, citati de cotidianul Turkish Daily News, preluat de Rador.
Mai rau, recentele acorduri incheiate de Rusia in privinta gazelor cu Turkmenistanul constituie un semnal pentru multi, ca visul Turciei de a conecta Estul cu Vestul prin gazoducte e aproape de o coliziune cu realitatea.
"De ani de zile atrag atentia ca Nabucco se pierde si ca Turcia e in urma evolutiilor de zi cu zi in sectorul energiei", a spus expertul in domeniul energiei Necdet Pamir.
Proiectul Nabucco prevede ca gazoductul sa traverseze Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria pentru a ajunge in Austria. A fost aprobat de cinci tari in iunie 2006 si fiecare dintre acestea are cota egala in proiect. Finalizarea cu succes a proiectului nu doar va ajuta aspiratiilor Turciei de a se manifesta ca partener major al UE in domeniul energiei, dar va reduce si dependenta de resursele rusesti in intreaga Europa, inclusiv in Turcia.
Totusi, Nabucco e din ce in ce mai mult sub presiunea mai multor acorduri energetice conduse de Rusia.
Ultimul dintre acestea a survenit la 20 decembrie, cand presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a finalizat un document in domeniul energiei, dand o lovitura grava ambitiilor Turciei de a deveni coridor energetic intre Est si Vest. El a semnat un acord cu natiunile din Asia Centrala, Turkmenistan si Kazahstan, pentru construirea unei mari conducte de-a lungul Marii Caspice, ce ar urma sa se finalizeze inainte de 2010, demers ce ar putea epuiza potentiale surse de aprovizionare pentru Nabucco.
"Avertismentele s-au facut de ani de zile,