>> Consiliul UE propune ca pensia alimentară să fie plătită, indiferent de rezidenţa cetăţenilor din statele membre. În prezent, un părinte care vrea să obţină plata pensiei alimentare >> Consiliul UE propune ca pensia alimentară să fie plătită, indiferent de rezidenţa cetăţenilor din statele membre.
În prezent, un părinte care vrea să obţină plata pensiei alimentare are de parcurs o procedură greoaie şi costisitoare, mai ales dacă părintele care trebuie să o plătească are rezidenţa în altă ţară. În faţa acestor greutăţi, cei mai mulţi renunţă să-şi facă respectate drepturile.
Ileana D. are 30 de ani şi un copil de şase ani. În momentul în care s-a născut copilul, atât ea, cât şi soţul său erau studenţi, astfel că nici nu putea fi vorba de plata vreunei pensii alimentare. Potrivit spuselor mamei, după absolvire, tatăl copilului a plecat la muncă în străinătate, astfel că nici acum nu-şi poate obţine drepturile în instanţă. "A plecat pe neaşteptate, fără să-mi spună unde se duce.
Degeaba mă duceam să-l dau în judecată şi să cer pensie alimentară pentru că nu aveam de unde să-l iau", ne-a povestit Ileana. Cazul ei nu este singular, însă date statistice oficiale referitoare la numărul româncelor aflate în situaţii de acest gen nu există.
Instanţa nu poate obliga părintele fără venituri
Deşi Codul familiei prevede că părintele ar trebui să plătească până la un sfert din veniturile sale pentru întreţinerea unui copil, o treime pentru doi copii şi jumătate pentru trei sau mai mulţi copii, procedura prin care pot fi obţinuţi aceşti bani este foarte greoaie.
Din acest motiv, multe femei renunţă la a mai cere în instanţă drepturile copiilor lor. Mai ales că multe dintre ele se văd puse în situaţia de a avea o decizie judecătorească în favoarea lor, dar nu pot obţine banii deoarece părintele care ar trebui să plătească nu mai este de