Ministerul Solidarităţii Sociale şi ANCI (Asociaţia Primăriilor din Italia) au hotărât recent crearea unei reţele de cazare pentru copiii străzii, gestionată de către primării, Ministerul Solidarităţii Sociale şi ANCI (Asociaţia Primăriilor din Italia) au hotărât recent crearea unei reţele de cazare pentru copiii străzii, gestionată de către primării, îmbunătăţirea procedurilor de identificare a minorilor şi lansarea unor programe de integrare a acestora.
Potrivit subsecretarului de stat Cristina de Luca, "acest proiect e un mare pas înainte. În Italia sunt 6.554 de copii ai străzii, mulţi dintre ei nefiind încă identificaţi". Programul va demara în ianuarie, având alocate de la buget circa 10 milioane de euro.
Acest proiect a apărut la scurt timp după ce senatorul Salvatore Bonadonna (foto) a prezentat în Parlamentul Italiei cazul a 39 de copii rromi (români, italieni şi francezi) cu vârste cuprinse între 2 şi 16 ani, care au rămas fără adăpost după ce tabăra unde locuiau, la Roma, a fost demolată.
"Îmi este ruşine de administraţia Romei, care spune că nu se poate face nimic. Nu pot fi distruse barăcile ilegale fără a se găsi, înainte, o soluţie alternativă", a precizat Bonadonna, care i-a trimis o scrisoare prefectului Romei, prin care îi cerea intervenţia imediată. Două tabere au fost distruse săptămâna trecută la Roma, una la Ponte Mammolo, cealaltă la Preneste II. Peste 200 de ţigani, în majoritate români, au rămas astfel pe drumuri. (Florin Popa, Roma)
>> Nu pot fi distruse barăcile ilegale fără a se găsi, înainte,o soluţie alternativă Salvatore Bonadonna, senator italian