Ucraina este hotarata sa amplaseze pe Insula Serpilor o unitate de graniceri pana la inceputul lunii martie. Surse militare spun ca aducerea granicerilor pe insula este pentru Romania un gest "inamical" in conditiile in care cele doua tari asteapta in 2008 decizia Curtii de la Haga in acest sens. Autoritatile de la Kiev fac de doi ani incoace eforturi sustinute pentru a demonstra ca Insula serpilor, pe care Petru Groza le-a facut-o cadou rusilor in 1948, este un spatiu locuit, cu viata sociala si economica proprie. Ucraina si Romania au hotarat in 2004 sa ceara arbitrajul Curtii Internationale de la Haga in privinta apelor din jurul Insulei serpilor, unde s-au descoperit rezerve energetice uriase. Romania ar vrea sa beneficieze cel putin de o parte din aceste resurse, in vreme ce Ucraina spera, la randul ei, sa nu le imparta cu nimeni. Daca Tribunalul de la Haga hotaraste ca Insula serpilor este locuita, atunci aceasta insula are dreptul la platou continental, iar cele 10 milioane de tone de petrol si un miliard de metri cubi de gaze naturale, cat se estimeaza ca exista, ar putea fi exploatate de Ucraina.
In schimb, daca insula va fi considerata doar o stanca, dupa cum pledeaza Romania, atunci granitele maritime nu vor tine cont de ea, iar Bucurestiul are, la randul sau, acces la o parte semnificativa din petrolul si gazele descoperite acolo.
Departamentul de graniceri al Ucrainei a confirmat pentru agentia de presa KPUnews ca au inceput procedurile pentru infiintarea unei unitati de graniceri pe Insula serpilor. "Presedintele a cerut ca pana in 2008 unitatea sa fie deschisa, iar acum facem tot posibilul pentru a respecta graficul dat", au declarat pentru agentia ucraineana surse oficiale ale departamentului de graniceri. Solicitarea presedintelui Viktor Iuscenko a avut loc in timpul unei vizite oficiale la Odessa, din luna noiembrie, pe linia