Pământenii au fost preocupaţi anul trecut de problemele provocate de fenomenul încălzirii globale. Printre evenimentele notabile petrecute în anul 2007 sunt câteva de amploare care au avut Pământenii au fost preocupaţi anul trecut de problemele provocate de fenomenul încălzirii globale.
Printre evenimentele notabile petrecute în anul 2007 sunt câteva de amploare care au avut drept pivot problematica protejării mediului. Nu întâmplător, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat unor personalităţi care au militat pentru protejarea planetei!
Căldura excesivă din vara anului 2006, reluată în 2007, a făcut din încălzirea globală un subiect atât de "fierbinte" încât oamenii s-au decis să rezolve această problemă înainte de a fi prea târziu.
Ziua de 2 februarie 2007 va rămâne în istoria omenirii drept ziua în care omul a fost declarat oficial "vinovat" în procesul încălzirii globale. Achim Steiner, directorul executiv al Programului ONU pentru Mediu, a rostit rar, în faţa unui larg auditoriu adunat la Paris, verdictul oamenilor de ştiinţă: "Omul, prin arderea combustibililor fosili, este vinovat în procent de 90% de accentuarea fenomenului de încălzire globală".
Pentru redactarea acestei fraze, în luna ianuarie, premergătoare conferinţei, au fost alcătuite, în întreaga lume, 29.000 de rapoarte ştiinţifice privind modificările climatice din prezent şi din trecut.
Exagerări şi legende inerente
Asaltul mediatic pe teme climatice a fost fără precedent. Unii au îmbrăţişat scenariul apocaliptic şi au început să prezică dezastre la scară planetară, în timp ce alţii, dimpotrivă, au contestat din răsputeri ideea că omul poate schimba ceva reducând poluarea.
Apele mediatice s-au tulburat şi au fost limpezite abia în luna mai, când revista "New Scientist" a lansat "Ghidul perplecşilor: Cele 26 de mituri ale încălzir