Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus ieri la Camera superioară o iniţiativă legislativă care propune schimbarea competenţelor Colegiului CNSAS. Astfel, dacă legea va trece, instituţia abilitată cu deconspirarea Securităţii nu va mai avea dreptul să dea verdicte de poliţie politică, ci doar va vota dacă, în cazul ofiţerilor sau al colaboratorilor, se impune sau nu publicarea dosarului pe site-ul instituţiei sau în Monitorul Oficial.
În prezent, dosarele de la Securitate, fie că sunt de urmărit, fie de reţea, sunt doar pentru ochii membrilor CNSAS, ele neputând fi publicate decât dacă persoana în cauză doreşte să o facă. Iniţiativa lui Şerban Nicolae vine ca urmare a nemulţumirii că în situaţii identice CNSAS dă verdicte diferite, iar uneori chiar în acelaşi caz au existat situaţii în care Colegiul şi-a schimbat verdictul la diferenţă de câteva săptămâni.
O altă prevedere a propunerii pesediste se referă la reducerea numărului membrilor Colegiului CNSAS de la 11 la nouă, aceştia urmând să fie propuşi exclusiv de grupurile parlamentare, nu şi de Preşedinţie şi Guvern.
În plus, din categoria celor care intră sub incidenţa legii au fost excluşi clericii, pe motiv că aceştia au o organizare autonomă. În paralel, proiectul prevede şi înăsprirea pedepselor pentru angajaţii CNSAS care se dovedesc că au făcut trafic de informaţii.
"Experienţa de până acum n-a arătat în ce-ar consta utilitatea unei astfel de legi (cea în vigoare, n.n.), în schimb a scos în evidenţă o serie de neajunsuri rezultate din procedura adoptată - practic, se rescrie trecutul şi se interpretează pe bază de vot. Este ca şi cum s-ar decide prin votul unei comisii dacă revoluţia din 1848 a fost sau nu revoluţie. Mai mult, am aflat că în situaţii identice Colegiul CNSAS votează diferit, iar în situaţie de balotaj membrii Colegiului au posibilitatea de a-şi schimba votul", a explicat