Sunt asteptate majorari ale preturilor alimentelor de baza si ale tarifelor pentru gaze si electricitate. Noul Cod Fiscal, aplicabil de la 1 ianuarie 2008, aduce taxe noi, precum si cresteri ale contributiilor de asigurari sociale. In sectorul transporturilor, benzina se va scumpi, iar biletele de tren si calatoria cu metroul vor costa mai mult cu 7%.
Tsunami-ul scumpirilor va lovi dupa Revelion, iar "replicile" sale se vor face simtite pe tot parcursul trimestrului intai al anului 2008. In industria alimentara, pretul carnii de porc ar putea creste cu 25%, iar cel al produselor lactate – cu 10-15%. Dupa prima jumatate a lunii ianuarie, patronatele din panificatie vor analiza si ele cotatia internationala a graului, pentru a vedea cu cat majoreaza pretul painii. Decizia scumpirii semnificative a gazelor naturale, amanata saptamana trecuta, va fi adoptata tot la inceputul noului an, dupa ce operatorii de profil vor ajunge la o intelegere cu arbitrul pietei gazelor. In sectorul transporturilor, biletele de tren si calatoriile cu metroul ar putea costa mai mult cu 7%. Codul Fiscal, aplicabil de la 1 ianuarie, aduce si el noi taxe.
Scumpirea cu 30% a gazelor naturale in 2008, solicitata de operatorii in domeniu ca urmare a majorarii preturilor gazelor din import cu 60%, va inflama inflatia si va creste preturile altor produse si servicii. "La nivelul intregului an, scumpirea cu 30% a tarifelor gazelor va influenta direct inflatia cu aproape 1%", a apreciat analistul Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata. Deocamdata, arbitrul pietei, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), nu a luat nici o decizie privitoare la majorarile de tarife, insa a apreciat ca "pretul gazelor ar trebui sa creasca semnificativ". O decizie a ANRE este asteptata si in privinta scumpirii curentului electric. Presedintele Comisiei de Industrii