Directia pentru Cultura a organizat, recent, vernisajul unei expozitii dedicate pictoritei si poetei Georgeta Crainic. Pe simeze au fost expuse tablouri, copii ale tablourilor realizate de artista si poezii.
"In pictura Georgetei Crainic nu vom vedea portrete, flori, peisaje. La ea exista peisaje geologice, minerale, partea de inceput a lumii. Ea vede lumea intreaga ca pe un fluviu care curge pe linga ea si l-a care se raporteaza. Georgeta Crainic s-a format la scoala de arta din Montreal si de aceea este greu de asezat in pictura romaneasca. Ea sta foarte bine in arta englezeasca de la sfirsitul secolului XVIII, bintuita de fiorul oniric, sta bine linga cultura europeana", a spus criticul Ana Maria Hartuche.
Acest eveniment a fost organizat datorita familiei Chivu, in special a Ceciliei Chivu, care in 1993 chiar a vizitat-o pe artista la Montreal, unde a trait din 1971. "Deliberata si indatoritoare mi s-a parut a fi recuperarea unei personalitati marcante a vietii culturale brailene, cunoscuta si recunoscuta meritoriu in lume, cu care brand-ul cultural al Brailei creste, indubitabil, in valoare si potenta creatoare", considera directorul Directiei pentru Cultura, Ana Harapescu.
Georgeta Ciurea, viitoare Crainic, s-a nascut pe 20 decembrie 1926 la Ianca, in 1945 a promovat bacalaureatul la Bucuresti, iar in 1949 a obtinut licenta in economie tot in capitala. In 1950 se casatoreste cu Valeriu Crainic, iar in 1971 emigreaza in Canada, stabilindu-se la Montreal unde studiaza artele plastice. Are multe expozitii personale, prima fiind organizata in 1981 la Ville d'Anjou, iar urmatoarele, din '85, '87, '88 si '92 la Montreal. Este membra a Centrului de expozitii "Constantin Brancusi" din Montreal. In 1986 primeste Premiul pentru pictura cu ocazia unei expozitii de grup la Centrul "Brancusi" din Montreal, in '91 obtine Premiul II la concurs