Conflictul de uzura dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu se va accentua anul viitor pe fondul alegerilor locale si generale si al adversitatilor tot mai pronuntate dintre liberali si democrati.
Analistii politici se asteapta la campanii electorale negative, violente de limbaj si gesturi populiste, in vreme ce economistii estimeaza mariri de preturi, deprecieri ale monedei nationale si scumpiri ale creditelor.
Agitatia de pe scena politica s-ar putea transfera astfel si in economie, cu atat mai mult cu cat unii specialisti se asteapta ca pomana electorala sa continue, iar salariile bugetarilor sa creasca. Daca pensiile si salariile se vor mari, deficitul fiscal va depasi 3% din PIB, ceea ce va pune Romania in conflict cu UE.
Anul viitor va fi un an complicat pentru economie.
2008 va fi un an complicat pentru economia romaneasca, spun analistii, care estimeaza un debut marcat de mariri de preturi, deprecieri ale monedei nationale si posibile scumpiri ale creditelor.
Perspectivele de imbunatatire a situatiei, prognozate a avea loc in a doua jumatate a anului, vor fi cenzurate de evolutiile pietei financiare internationale, care nu a digerat inca efectele negative ale crizei creditelor cu grad mare de risc din piata americana, si de populismul asociat anului electoral.
Economistii avertizeaza ca marile dezechilibre ale economiei ar putea aparea pe fondul presiunilor sociale pentru mariri de salarii in sistemul de stat, ce ar putea fi acceptate de politicienii implicati in procesul electoral.
Cu un deficit de 20 miliarde de euro, Romania nu poate sa se astepte decat la presiuni inflationiste si la o cadere a leului", avertizeaza analistul economic Ilie serbanescu. Bursa va debuta, probabil in ianuarie, cu listarea Erste Bank, prima aparitie a unei companii straine, si ramane partea luminoasa a