Aproximativ 200 de detinuti, din aproape 600, ai Penitenciarului de Maxima Siguranta Braila muncesc pentru a cistiga bani si totodata pentru a mai reduce din zilele de detentie. Cea mai mare parte a veniturilor obtinute ajung, insa, la institutia care-i "cazeaza", restul fiind ai lor.
Anul acesta, condamnatii au adus Penitenciarului Braila venituri extrabugetare in valoare de 6 miliarde de lei vechi. Suma reprezinta, de fapt, 70% din cistigurile totale, bani ce sint folositi pentru imbunatatirea conditiilor de detentie. In ceea ce-i priveste pe cei care muncesc, 90% din ce le revine lor ii cheltuie in timpul detentiei, iar 10% sint depusi in banca si ii primesc la eliberare, cu dobinda aferenta. Sapte brigazi cu detinuti muncesc in domeniul contructiilor si in fabrici de mobila, iar alte doua lucreaza in sistem deschis, in incinta Gospodariilor Agrozootehnice (GAZ). Timpul de lucru este de 8 ore pe zi si doar cu acordul lor pot munci pina la 50 de ore pe saptamina. Pe linga banii primiti, detinuti mai au de cistigat si zile in minus la pedeapsa. Si anume, pentru 4 zile de munca remunerata se considera ca au executat 5 zile, la 3 zile pentru care nu primesc bani, cistiga 4 zile de detentie, iar la doua nopti muncite, 3 zile. Sistemul are si un substrat social, prin munca incercindu-se responsabilizarea si reintegrarea lor.
Zile mai putine in spatele gratiilor pot obtine si daca se apuca de scoala, pentru fiecare semestru absolvit cistigind 30 de zile, plus un salariu minim brut pe economie. In aceasta situatie se afla 26 de detinuti, 16 dintre ei urmind cursurile claselor I-IV, iar diferenta cele de V-VIII. Pentru absolvirea unor cursuri de calificare si recalificare, aproape 80 de detinuti au cistigat anul acesta 15 zile de detentie. Conducerea unitatii face demersuri pentru derularea unui program prin care detinutii sa poata face acolo si liceu